fbpx

Παγκόσμιο: Ιστορικό χρυσό μετάλλιο για την Κόζινα

Παγκόσμιο: Ιστορικό χρυσό μετάλλιο για την Κόζινα

Η Οξάνα Κόζινα έγινε η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια μπάντμιντον ΑμΕΑ από την Ουκρανία καθώς πήρε τον τίτλο με ανατροπή στην κατηγορία SL3 στο τουρνουά που διεξάγεται στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

 Η Κόζινα έχασε το πρώτο γκέιμ απέναντι στην Χαλιμέ Γιλντίζ από την Τουρκία με 22-20 ωστόσο έφτασε στην ανατροπή παίρνοντας τα επόμενα δύο με 21-18 και 21-14, σε μία ιστορική στιγμή για τη χώρα της που δοκιμάζεται από την εισβολή της Ρωσίας.

«Έγραψα ιστορία για το ουκρανικό μπάντμιντον», είπε. «Κανείς δεν έχει πάρει τίτλο από τη χώρα μου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάντμιντον. Είμαι η πρώτη που το καταφέρνει και αισθάνομαι υπέροχα. Ευχαριστώ όλους όσοι με υποστήριξαν αυτή την εβδομάδα και από την πατρίδα μου».

Η Κόζινα με τις συναθλήτριές της έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη του Λιλ στη Γαλλία και έχουν την στήριξη της γαλλικής ομοσπονδίας μπάντμιντον ΑμΕΑ. «Θα ήθελα να επιστρέψω στην Ουκρανία όμως όλα εξαρτώνται από την κατάσταση που επικρατεί εκεί», πρόσθεσε. «Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι βρίσκομαι εδώ επειδή αυτό θέλω να κάνω, να παίζω μπάντμιντον».

Κάτοχοι του χρυσού μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, Σαρίνα Σατόμι και Νταϊκι Κατζιβάρα από την Ιαπωνία, ο Γάλλος Λουκά Μαζούρ και ο Τσέαχ Λίεκ Χου, επικράτησαν στους τελικούς τους. Ο Κατζιβάρα νίκησε 21-12, 21-11 τον Νοτιοκορεάτη Τζουνγκ-Τζουν Κιμ από τη Νότια Κορέα σε 39 λεπτά στην κατηγορία WH2 ενώ η συμπατριώτισσά του, η Σατόμι πήρε τη νίκη σε 26 λεπτά με 21-9, 21-10 απέναντι στην Σίνθια Μάτεζ στην κατηγορία WH1.

Σε παράσταση για ένα ρόλο εξελίχθηκε και ο τελικός στην SL4 των ανδρών με τον Μαζούρ να νικά 21-12, 21-17 τον Ινδονήσιο Φρέντι Σετιάβαν. Ο Χου νίκησε τον συμπατριώτη του Σετιάβαν, τον Ντέβα Ανριμούστι με 21-14, 21-12 σε 33 λεπτά στην κατηγορία SU5.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα ΑμεΑ