ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Επίσκεψη της ΕΠΕ στις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων Ιωαννίνων, Περάματος και Ηγουμενίτσας (pics)

Επίσκεψη της ΕΠΕ στις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων Ιωαννίνων, Περάματος και Ηγουμενίτσας (pics)

Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος «Repower», που υλοποιεί η ΕΠΕ (Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή), σε συνεργασία με την Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2022 στις Δομές Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων της ISCD Ιωαννίνων, Περάματος και Ηγουμενίτσας.

Πρόκειται για την 8η κατά σειρά επίσκεψη σε δομές προσφύγων, έπειτα από τις επισκέψεις που έχουν προηγηθεί στις δομές φιλοξενίας προσφύγων Παλαιοκάστρου Κιλκίς, Βαγιοχωρίου Θεσσαλονίκης, Δομή Φιλοξενίας ευάλωτων οικογενειών Θεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμας και Καβάλας και της Δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Μακρινίτσα, Μαγνησίας.

Σκοπός του προγράμματος και των επισκέψεων είναι η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που μπορεί να παίξει ο Παραολυμπιακός Αθλητισμός σαν ένα εργαλείο ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι πρόσφυγες με ή χωρίς αναπηρία.

Στη δράση συμμετείχαν ο Παραολυμπιονίκης και ταμίας της ΕΠΕ, Ανδρέας Κατσαρός, o Παραολυμπιονίκης κολύμβησης, Κωνσταντίνος Καραούζας, η Παραολυμπιονίκης στίβου, Ανθή Λιάγκου, ο Παραολυμπιονίκης και διευθυντής της ΕΠΕ, Σάκης Κωστάρης, ο αθλητής στίβου του “Πύρρου Ιωαννίνων”, Παναγιώτης Κατσαρός και ο προπονητής του Πύρρου Ιωαννίνων και Ομοσπονδιακός προπονητήςτζούντο, Σταύρος Στραγάλης.

Οι διευθύντριες των Δομών, Αρετή Στασινού, Νίκη Σπαρή και Αναστασία Καλίνη, αλλά και το προσωπικό των δομών, ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα της ΕΠΕ και επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στην ομάδα της.

Το χρονικό της επίσκεψης

Κατά την επίσκεψη έγινε συζήτηση με τους πρόσφυγες για τα οφέλη του αθλητισμού στη ζωή τους και οι αθλητές και οι αθλήτριες τους ενθάρρυναν να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους και να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται στην ζωή τους μέσα από την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό.

Στη συνέχεια ακολούθησαν παρουσιάσεις Παραολυμπιακών αθλημάτων και δόθηκε η ευκαιρία στους ωφελούμενος και εργαζόμενους των Δομών να συμμετάσχουν δια-δραστικά σε βιωματικές δραστηριότητες Παραολυμπιακών αθλημάτων και να μοιραστούν με τους υπόλοιπους την εμπειρία τους.

Το πρόγραμμα Repower υποστηρίζεται από το Active Citizens Fund για την Ελλάδα, που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) περιόδου 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Στο πλαίσιο του προγράμματος Repower θα πραγματοποιηθεί και η ημερίδα κλεισίματος του προγράμματος στις 16 Νοεμβρίου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Τελευταία άρθρα Αμεα

Video Αμεα

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και λάβετε ενημερώσεις στα εισερχόμενά σας. Δεν θα σας στείλουμε spam και σεβόμαστε το απόρρητό σας.