fbpx

Geoff Holt – Εμπνέοντας με πράξεις

Geoff Holt – Εμπνέοντας με πράξεις

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής και πεντάκις συμμετέχων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Ανδρέας Κοσματόπουλος, γράφει στο apexsports.gr για τον ξεχωριστό Geoff Holt και την πορεία του.

Άξιοι μνημόνευσης και αναφοράς δεν αποτελούν μόνο οι νικητές σπουδαίων και δημοφιλών αγώνων ή αθλημάτων αλλά και όλοι εκείνοι που με όχημα μια δοκιμασία και όπλο την εσωτερική τους δύναμη έφτασαν στην Ιθάκη τους, ανέβηκαν το δικό τους Everest και κυρίως προσέφεραν στο συνάνθρωπο. Ο Geoff Holt είναι αναμφισβήτητα ένας από αυτούς.

Η αρχή

Ο Βρετανός Geoff Holt, γεννημένος το 1966, δέθηκε με τη θάλασσα από πολύ νωρίς. Ως τα 18 του χρόνια είχε διανύσει πάνω από 27.000 ναυτικά μίλια. Χρίστηκε δε, ως ο νεότερος κυβερνήτης επαγγελματικού σκάφους στην Καραϊβική. Η λίστα των ταξιδιών του δεινού πλέον νεαρού ιστιοπλόου περιλάμβανε και τρεις διάπλους του Ατλαντικού ωκεανού όπως και πολλά ατομικά ταξίδια ανά τον κόσμο.

Η δοκιμασία

Η ιστιοπλοϊκή επαγγελματική του ανέλιξη διακόπηκε απότομα το 1984 όταν μία κατάδυση τον άφησε παράλυτο από το στήθος ως τις άκρες των ποδιών του. Ως που μπορούσε να φτάσει η αγάπη του για τη θάλασσα και τη ζωή; Είναι οι στιγμές εκείνες, που μια τραγική εξέλιξη αναδύει την προσωπικότητα, οριοθετεί τα αποθέματα ψυχής και αποτελεί πρότυπο έμπνευσης και θαυμασμού για εμάς τους υπόλοιπους.

Επιστροφή

Ο Geoff μέσα σε λίγα χρόνια μετά το ατύχημα του, επέστρεψε και έγινε ενεργό μέλος της ιστιοπλοϊκής κοινότητας για ΑμεΑ. Περιττό δε ν’ αναφέρουμε ότι στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει μια αρκετά εξελιγμένη δομή σε ότι αφορά τον αθλητισμό για ΑμεΑ εν γένει.

Μια νέα ιστιοπλοϊκή καριέρα

Ο Geoff το 1992 έγινε ο πρώτος ιστιοπλόος ΑμεΑ που ολοκλήρωσε μόνος του τον περίπλου του Isle of Wight διαδρομής 70 μιλίων σε 14 ώρες. Εκτός των ανοικτών διαδρομών, το 1993 κέρδισε με το τριμαράν του, το ανοικτό πρωτάθλημα Μ. Βρετανίας ενώ το 1995 & 1997 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ΑμεΑ (κατηγορία Hobie Cat Trapseat). Το 1997 στον εκ νέου περίπλου του Isle of Wight κατάφερε να θέσει νέο ρεκόρ αφού χρειάστηκε μόλις 7 ώρες και 55 λεπτά. Κάπου εκεί άρχισε να γεννιέται ο νέος παράτολμος στόχος του. Ο περίπλους της Μεγάλης Βρετανίας, ένα εγχείρημα απαιτητικό για οποιονδήποτε ιστιοπλόο σε μία δύσκολη ναυτική διαδρομή από κάθε άποψη.

Ο άθλος

Δέκα χρόνια μετά, ο Geoff είναι πλέον έτοιμος να το επιχειρήσει έχοντας την κατάλληλη προετοιμασία και στο πλευρό του σημαντικούς υποστηρικτές συμπεριλαμβανομένου και της HRH The Princess Royal. Στις 14 Μάιου 2007, στην πρώτη απόπειρα ο κυματισμός που δημιούργησαν τα συνοδά σκάφη, τον ρίχνει στη θάλασσα παρά το ειδικά σχεδιασμένο σκάφος του και σώνεται την τελευταία στιγμή. Ο κίνδυνος ή ο εύλογος φόβος δεν ήταν ικανός να τον σταματήσει και μία εβδομάδα μετά το επιχειρεί εκ νέου με επιτυχία. Με την στήριξη τριών σκαφών συνοδείας και μία ομάδα συνολικά οκτώ ατόμων, ο 41 ετών Geoff Holt στις 5 Σεπτεμβρίου 2007 καταφέρνει να ολοκληρώσει μετά από 109 ημέρες την διαδρομή των 1455 ναυτικών μιλίων σε δύσκολες καιρικές συνθήκες ανά διαστήματα. Αρμενίζοντας καθημερινά το ειδικά σχεδιασμένο μικρό τριμαράν σχεδόν οκτώ ώρες και μετά από 51 στάσεις, επέστρεψε με τιμές ήρωα στο σημείο εκκίνησης στο Southampton και έγινε ο πρώτος ιστιοπλόος με σοβαρά κινητικά προβλήματα που το πέτυχε. Συμπτωματικά είκοσι τρία χρόνια πριν ήταν η ίδια ημέρα που ο Geoff έμενε παράλυτος. Όπως δήλωσε, το ταξίδι αυτό ήταν μία λύτρωση, κερδίζοντας πίσω την καριέρα του ως ιστιοπλόος. Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Walking on Water περιγράφει εκτενώς το εγχείρημά του. Δύο χρόνια μετά, το 2009, χωρίς βοήθεια αυτή τη φορά, θα περάσει τον Ατλαντικό ωκεανό σε μία ακόμη παγκόσμια πρωτιά…

Η προσφορά

Ο Geoff το 1995 ανέλαβε πρόεδρος του τομέα ΑμεΑ της Βρετανικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας για έξι χρόνια και συνεχίζοντας ενεργά την ενασχόλησή του με τα κοινά πέραν αυτού, κατάφερε να δημιουργήσει πάνω σε από 200 συλλόγους τμήματα ιστιοπλοΐας ΑμεΑ. Έβαλε έτσι το θεμέλιο λίθο ώστε να δίνεται η ευκαιρία κάθε χρόνο σε σχεδόν 16000 συμπολίτες του με κινητικά προβλήματα του να γνωρίσουν το άθλημα. Μέλος της Βρετανικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, των επιτροπών της ISAF (τώρα World Sailing) και ιδρυτής και πρόεδρος της ένωσης Παραολυμπιακών ιστιοπλοϊκών κλάσεων, δεν σταμάτησε να προσφέρει το χρόνο, τις γνώσεις και την υποστήριξη του στην εξάπλωση της ιστιοπλοΐας ΑμεΑ. Για την δράση του αυτή, τιμήθηκε το 2011 από την Βασίλισσα της Αγγλίας με το Αστέρι του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBA). Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι οι τιμητικές διακρίσεις που λαμβάνει δεν έχουν σταματήσει ως και σήμερα γιατί όλο και κάποιο νέο πρόγραμμα υλοποιεί προς όφελος της κοινωνίας.

Ο Geoff Holt είναι ο ιδρυτής του Wetwheels ενός ιδρύματος που φροντίζει να φέρνει στη θάλασσα με ειδικά σχεδιασμένα μηχανοκίνητα κάθε άνθρωπο με κινητικές ή νοητικές δυσκολίες ασχέτως ηλικίας ή βαθμού αναπηρίας, έχοντας ως αρωγό και τον Sir Stelios Haji-Ioannou που πίστεψε και δικαίως, στο όραμα του. Πρεσβευτής της κοινότητας ΑμεΑ συνεχίζει να εμπνέει είτε ως ομιλητής, είτε με την αδιάκοπή του παρουσία και δράση του σε ιδρύματα, οργανισμούς και συλλόγους που στηρίζουν τον συνάνθρωπο.

Στην επικοινωνία μας, ο πολυβραβευμένος Geoff, παραδίδοντας μαθήματα ήθους και σεμνότητας αφού μας ευχαρίστησε, δήλωσε αρκετά κολακευμένος και χαρούμενος που ένα ελληνικό μέσο προβάλει τις δράσεις του. Εμείς εκφράζουμε το θαυμασμό μας γι’ αυτό που ο Geoff αντιπροσωπεύει ευχόμενοι να συνεχίζει το έργο του. Με την αρωγή όλων των εμπλεκομένων φορέων και κάθε κοινότητας, ευχόμαστε να εξελιχθεί κάτι ανάλογο όπου υπάρχει θάλασσα.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.geoffholt.com και www.wetwheelsfoundation.org

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα ΑμεΑ