ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Παγκόσμιο Καλαθοσφαίρισης Κωφών: Η συνέντευξη Τύπου και οι ευχές για επιτυχημένη διοργάνωση

Παγκόσμιο Καλαθοσφαίρισης Κωφών: Η συνέντευξη Τύπου και οι ευχές για επιτυχημένη διοργάνωση

Από το Κεντρικό Κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης και τη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Κωφών, άρχισε Δευτέρα (12/6) η αντίστροφή μέτρηση για τη μεγάλη διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί από Τρίτη (13/6) έως τις 24 Ιουνίου, στα γήπεδα του Λίντο και τα Δύο Αοράκια.

Στη συνέντευξη Τύπου δήλωσαν όλοι παρόντες πολιτειακοί, πολιτικοί άρχοντες και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπάσκετ Κωφών. Με τη σειρά που απεύθυναν χαιρετισμό ήταν ο γενικός γραμματέας της ΕΟΑΚ, Κώστας Γαργάλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Γιώργος Πιτσούλης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο τέως υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΑΚΗ), Λευτέρης Ζερβός, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Κώστας Βαρδαβάς, ο αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και μέλος του ΔΣ της ΕΟΑΚ, Ιάκωβος Χαρουλάκης, και, τέλος, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και σύμβουλος της ΕΟΑΚ, Γιάννης Στουφής.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ο γενικός γραμματέας της ΕΟΑΚ, Κώστας Γαργάλης, στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους για τη στήριξη και την αμέριστη βοήθειά τους, ώστε να γίνει στη χώρα μας αυτό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα: «Μια σημαντική διοργάνωση, όπως το Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ Κωφών, φιλοξενείται στο Ηράκλειο Κρήτης. Μια διοργάνωση που θα αναδείξει τις ομορφιές, αλλά και τις αθλητικές ικανότητες της χώρας μας. Θέλω να ευχαριστήσω το υφυπουργείο Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τη δημαρχεία της πόλης, τη διοίκηση του ΕΑΚΗ, για την πολύτιμη βοήθειά τους, σε αυτό το εγχείρημα. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους και ελπίζω το κύπελλο να μείνει στην Ελλάδα».

Στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Πρόληψης και Κινητών Μονάδων, Γιώργος Πιτσούλης, τόνισε: «Το μπάσκετ αποτελεί ένα από τα κορυφαία αθλήματα στον κόσμο, που διαχρονικά χαρίζει και στη χώρα μας μεγάλες διακρίσεις και συγκινήσεις. Ως Περιφέρεια Κρήτης, είμαστε χαρούμενοι που από 13 έως και 24 Ιουνίου θα φιλοξενήσουμε στο Ηράκλειο και στην Κρήτη το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ κωφών ανδρών και γυναικών. Η συγκεκριμένη διοργάνωση προβάλλει την Ελλάδα και την Κρήτη διεθνώς.

Ταυτόχρονα αποτελεί αναγνώριση και έμπρακτη στήριξη της διεθνούς ομοσπονδίας στις δυνατότητες της Κρήτης για μικρές και μεγάλες διοργανώσεις. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση της Διεθνούς και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κωφών, όλους τους φορείς για τη στενή συνεργασία, καθώς και τους εθελοντές για τη σημαντική στήριξή τους.

Προσκαλούμε μικρούς και μεγάλους, με δωρεάν είσοδο να έρθουν και να στηρίξουν τις προσπάθειες των εθνικών μας ομάδων, αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών ομάδων που συμμετέχουν».

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, υπογράμμισε: «Μια ακόμα σημαντική αθλητική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών Ανδρών – Γυναικών, έρχεται στο Ηράκλειο για να επιβεβαιώσει εκ νέου τη δυναμική που έχει αναπτύξει η πόλη μας ως διεθνές αθλητικό κέντρο.

Πρόκειται για ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που φέρνει στον τόπο μας εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες, καθώς και μέλη αποστολών από ολόκληρο τον κόσμο, άρα και μεγάλη προβολή. Στην προκειμένη περίπτωση, οι αγώνες εκτός από την αμιγώς αθλητική τους πλευρά, έχουν και την κοινωνική, καθώς περνούν το μήνυμα της συμπερίληψης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτι που για εμάς στον Δήμο Ηρακλείου έχει ιδιαίτερη σημασία να αναδειχθεί.

Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, με την οποία έχουμε αναπτύξει άριστη συνεργασία, την Περιφέρεια Κρήτης καθώς και όλους τους φορείς που συνέβαλλαν για να επιλεγεί το Ηράκλειο ως έδρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κωφών Ανδρών – Γυναικών και να ευχηθώ σε όλες και σε όλους καλή διαμονή και καλή επιτυχία».

Από την πλευρά του, ο τέως υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επισήμανε: «Μια ακόμη παγκόσμια αθλητική γιορτή στη φιλόξενη πόλη μας, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, που κάναμε πράξη αυτή την τετραετία μας στο υφυπουργείο Αθλητισμού, ενισχύοντας παράλληλα τον αθλητικό τουρισμό, αλλά και διαδίδοντας και παρακινώντας τον αθλητισμό των κωφών-βαρηκόων.

Καλωσορίζουμε θερμά τις 14 εθνικές ομάδες ανδρών και τις οκτώ εθνικές ομάδες γυναικών (με την Εθνική μας να είναι η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια κι ελπίζω να διατηρήσει τα σκήπτρα) από τις πέντε ηπείρους.

Τους εκατοντάδες αθλητές, προπονητές, συνοδούς, στελέχη και επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θα διαμείνουν στο Ηράκλειο για δύο εβδομάδες, θα χαρούν τις ομορφιές του τόπου μας, θα μυηθούν στην ιστορία και στις παραδόσεις, θα γευτούν την υγιεινή (ιδανική για την άθληση) κρητική διατροφή και είμαι βέβαιος πως θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές του νησιού και της περιοχής μας, επιστρέφοντας στις χώρες τους.

Η διεκδίκηση και υλοποίηση τέτοιων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων και για Άτομα με Αναπηρία ήταν και είναι βασική μας προτεραιότητα, προωθώντας τη συμπερίληψη και το αναγκαίο κοινωνικό περιβάλλον με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Οι αθλητές ΑμεΑ, άλλωστε, δεν αποτελούν απλά ένα σημαντικό κεφάλαιο του αθλητισμού, αλλά είναι πρωτίστως εξαιρετικά υποδείγματα στάσης ζωής: Μαχητικότητας και αγωνιστικότητας, αέναης προσπάθειας για βελτίωση, αισιοδοξίας και επιμονής. Βρισκόμαστε δίπλα τους, όχι με ευχολόγια, αλλά με έργα και πράξεις.

Θερμά συγχαρητήρια στην οικοδέσποινα Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών για την εξαιρετική προετοιμασία και για την επικείμενη άρτια διεξαγωγή, για την οποία είμαι βέβαιος. Καλή επιτυχία σε όλες και όλους!».

Ο προέδρος της  Επιτροπής Διοίκησης του ΕΑΚ Ηρακλείου, Λευτέρης Ζερβός, στο χαιρετισμό του επισήμανε: «Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε στην πόλη μας και στο ΛΙΝΤΟ SPORTS HALL του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου το παγκόσμιο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης κωφών καθώς στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τέτοιες διοργανώσεις που αναδεικνύουν τα αθλητικά ιδεώδη και τις ανθρώπινες αξίες.

Ως ΕΑΚΗ χαιρετίζουμε τη διοργάνωση αυτή που είναι μία από τις σημαντικότερες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις και είμαστε περήφανοι που στις πλήρως ανακαινισμένες εγκαταστάσεις μας θα χτυπά η καρδιά του μπάσκετ.

Συγχαίρουμε τους διοργανωτές για την άριστη προετοιμασία του παγκοσμίου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης κωφών και είμαστε πάντα δίπλα στους αθλητές, γιατί νιώθουμε χρέος μας να συμβάλλουμε ως αθλητικός φορέας, στην προσπάθεια αυτή, σε ανθρώπους που δείχνουν με τη στάση τους ότι στη ζωή τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες και φυσικά ο καλύτερος να κερδίσει, αν και σε ένα τέτοια αθλητικό θέαμα υψηλής ποιότητας και αξιών, είμαστε όλοι κερδισμένοι».

Ο αντιδημάρχους Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Αθλητισμού, Κώστας Βαρδαβάς, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο θέαμα που αναμένεται να παρουσιαστεί: «Με χαρά υποδεχόμαστε στο Ηράκλειο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών Ανδρών – Γυναικών, μια διοργάνωση που είμαστε βέβαιοι ότι θα προσφέρει θέαμα υψηλού επιπέδου.

Όπως έχουμε πει κι άλλες φορές και έχουμε αποδείξει εμπράκτως, το Ηράκλειο διαθέτει την τεχνογνωσία, τις εγκαταστάσεις και το ανθρώπινο δυναμικό για να φέρνει εις πέρας διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις με απόλυτη επιτυχία. Το ίδιο πιστεύουμε θα συμβεί και τώρα.

Είναι ιδιαίτερη ικανοποίηση για εμάς όταν οι ομοσπονδίες με τις οποίες έχουμε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, επιλέγουν εκ νέου την πόλη μας για τις διοργανώσεις τους. Αυτό δείχνει ότι κάνουμε καλά. Ευελπιστούμε ότι η συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών θα συνεχιστεί και στο μέλλον, όπως και με την Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης Κωφών την οποία ευχαριστούμε που μας ανέθεσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ευχαριστούμε επίσης την Περιφέρεια Κρήτης και όλους τους φορείς που βοηθούν για την διεξαγωγή των αγώνων. Εύχομαι κι εγώ από την μεριά μου καλή διαμονή και καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες».

Ο αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και μέλος του Δ.Σ.της ΕΟΑΚ, Ιάκωβος Χαρουλάκης, καλωσόρισε τις αποστολές και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους: «Σας καλωσορίζουμε σε ακόμη μια μεγάλη διοργάνωση αυτή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Κωφών ανδρών και γυναικών στη χώρα μας.

Για δύο εβδομάδες η «καρδιά» του παγκόσμιου μπάσκετ κωφών θα χτυπά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Δεκατέσσερεις ομάδες ανδρών και 8 γυναικών θα δώσουν τη δική τους «μάχη» με έπαθλο την κορυφή.

Το άθλημα του μπάσκετ έχει γράψει τη δική του ιστορία στην Ελλάδα και πλέον συμπεριλαμβάνεται στις δυνάμεις του αθλήματος. Μεγάλες διακρίσεις έχει φέρει και το μπάσκετ Κωφών τόσο σε επίπεδο γυναικών όσο και ανδρών.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες. Οι παίκτες, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι να το ευχαριστηθούν, να το χαρούν και ας νικήσει ο καλύτερος, κάτι που στο μπάσκετ αποδεικνύεται τις περισσότερες φορές. Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας, για τη στήριξή τους, αλλά και τους εθελοντές που δηλώνουν δυναμικό παρών. Καλή επιτυχία σε όλους!»

Τέλος, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και σύμβουλος της ΕΟΑΚ, Γιάννης Στουφής, τόνισε: «Κύριοι, είναι ιδιαίτερη στιγμή για μένα ως Έλληνας και εκ μερους της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ κωφών (DIBF) που αυτή η σημαντική διοργάνωση του παγκοσμιου πρωταθληματος, γίνεται στην Κρήτη και στην πόλη του Ηρακλείου. Προσωπικα θα ηθελα να ευχαριστήσω θερμα την Περιφέρεια Κρήτης, που έδειξε από την πρωτη στιγμη το ενδιαφέρον της να αποδεχτεί άμεσα τη διοργάνωση του πρωταθλήματός μας και φυσικα δεν παραλείπω να αναφερθώ και στο Δήμο Ηρακλειου, που μας διέθεσε δύο εξαιρετικά γήπεδα, τα Δύο Αοράκια και το κλειστό γυμναστήριο Λίντο. Πολλές θερμές ευχαριστίες εκ μερους του Δ.Σ. μας, αλλά και με ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπο του προέδρου της Ορανωτικής Επιτροπής, Μπάμπη Μαρκάκη, που έκανε τα αδύνατα δυνατά, για να γίνει πραγματικότητα αυτή τη διοργάνωση. Η οποία να σημειωθεί ότι ήρθε στην Ελλάδα δεύτερη φορά, καθώς έχει φιλοξενηθεί και στην Αθήνα, το 2002. Μετά από 21 χρόνια η διοργάνωση επιστρέφει στην Ελλάδα. Εύχομαι σε όλες τις όμαδες, 14 ανδρών και 8 γυναικών, κάθε επιτυχία, και να έχουν την καλυτερη φιλοξενια της Κρήτης, που είναι γνωστή στα πέρατα του κόσμου.

Κύριε περιφερειαρχη, σας ευχαριστώ για τη μέγιστη στήριξή σας στην ΕΟΑΚ, που διοργανώνει αυτό το πρωτάθλημα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Χωρίς τη βοήθεια των φορέων της Κρήτης δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα το παγκόσμιο. Σας ευχαριστω πολύ».

Τελευταία άρθρα Αμεα

Video Αμεα

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και λάβετε ενημερώσεις στα εισερχόμενά σας. Δεν θα σας στείλουμε spam και σεβόμαστε το απόρρητό σας.